As die eetlus vlamvat!

Kobus Burger besoek:

FireRoom: Sushi and Grill, Winkel no. 64, Montecasino, Fourways, Johannesburg

Lank voordat mense hul stertvere op sosiale media gelek het, het Johannesburg  ʼn kleurvolle sosiale vlinder gehad. Die kok-kunstenaar Braam Kruger was  ʼn opspraakwekkende improvisasie-sjef; lank, lank voordat soveel resepmatige kookprogramme uitgeryg is.

Desjare bevind ons ons buite die Johannesburgse Dieretuin se Olifanthuis met Kruger as gasheer. Die betrokke aand het hy  ʼn sappige (rou) biefstuk met  ʼn blaasvlam bygedam en bedien –  ʼn teatrale dog praktiese toertjie wat die Goudstad se glitterati na hul asems laat snak het.

Die ander middag sit ek en my vriendin Tamara in Montecasino (die dobbelkompleks) se FireRoom en vir  ʼn oomblik sou ek sweer Kruger se jaspante flap hier neffens ons tussendeur die tafels, want in hierdie restaurant vat die geregte vlam. Letterlik.

Ek en Tamara het besluit om die dim sum (Gao, vier stukkies teen R60) met spinasie en roomkaas as voorgereg te deel. Ons is dit eens – die heel, heel beste dim sum wat ons tot nog toe geproe het. Die omhulsel is nie taai en jellierig soos dikwels die geval nie. Dit smelt in die mond. Doeksag.

Vir hoofgereg besluit ons albei op die Bang Bang Chicken (R132) – hoenderrepies met groenboontjies, wortels, brandrissie, sprietuie, geroosterde grondboontjies  en sesamsade. Tamara gaan hare met brandrissie probeer; myne daarsonder. Dit word met gestoomde rys bedien.

By die tafel langsaan word twee borde soesji met  ʼn blaasvlam bygedam en ons doen by ene Kelly navraag. Sy verduidelik dat die blaasvlam die kaas bo-op laat smelt en dat die soesji met hulle “Fantasy Sauce” bedrup is. Ons is nuuskierig! Kelly noem dat daar onder andere kondensmelk in die Fantasy-sous is, maar dit klink hopeloos te soet vir ons.

Maar Kelly skud haar kop en sê ons sal moet proe! Voordat ons ons oë kon uitvee, sit Kelly ʼn volle porsie van die soesjie voor ons neer. Met komplimente van die restaurant.

Die Haloumi Crunch (agt stukkies teen R135) is diepgebraaide en krakerige Kalifornië-rolletjies met haloumi, peppadew, die taaierige Fantasy-sous, blokkies avokadopeer en nog ʼn spesiale sous wat slegs FireRoom skep. Ons vergaap ons aan Kelly se vernuf met die blaasvlam en sien hoe die kaas oor die diepgebraaide Kalifornië-rol smelt. Dit is geensins té soet nie en die krakerige tekstuur van die soesji tesame met die gesmelte kaas is  ʼn belewenis.

Nie lank daarna nie, daag die Bang Bang Chicken op –  ʼn soort soet-suur-hoendergereg. Dit is effe vars en  ʼn teleurstelling ná die vorige smaaksensasie. Ek het myne met  ʼn bietjie sout besprinkel en dit nogtans geniet, al het die soesji nog bly eggo.

FireRoom se wynlys het ons beïndruk. Vir  ʼn glas witwyn sal jy tussen R30 en R90 opdok en vir ʼn bottel CBC Amber Weiss-bier altesame R68.

Kelly het as voorgereg die krokodil-carpaccio aanbeveel, terwyl ons albei oor die Bourbon Smoked Salad ( ʼn tipe nachos met mozzarella) gewonder het. FireRoom bedien ook roerbraaigeregte, oesters, calamari, tuna, biefstuk en “tradisionele” soesji neffens ʼn rits ander “Sushi on Fire”-spesialiteite.

Die diens was nie altyd so flink nie, maar Kelly (wat vermoedelik die vloerbestuurder is) het ons so tuis laat voel én bederf dat sy genoeg rede is ʼn herbesoek. En natuurlik om nog  ʼn paar van die vlambare soesji-geregte te beproef.

Die kelners is ook met tablette toegerus en kan by navraag foto’s van die verskillende disse vertoon.

FireRoom is meer as net ʼn foefie-restaurant. Braam Kruger sou dalk met my saamgestem het!

  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie ete betaal (buiten die komplimentêre Haloumi Crunch) en die restaurant asook sy personeel was onbewus daarvan dat hy die eetplek resenseer.

Burger kry sy burger!

Kobus Burger besoek:

De Vrije Burger, Pleinstraat no. 61, Stellenbosch

De Vrije Burger so skuins oorkant die Stellenbosse Stadsaal laat jonk en oud toustaan.

Op  ʼn drafstap op pad tussen produksies tydens die jaarlikse Woordfees val ek ook by die ry in en bestel Die Kombonasie (sic) –  ʼn biefburger met handgesnyde aartappelskyfies teen R100.

Die biefburger is die basiese opsie (sonder tamatie en slaaiblare), maar darem met kaas en souse. By die betaalslag kan jy kies of die bief pienk of heeltemal gaar moet wees.

Die piepklein wegneemeteplek met sy Delftblou geteëlde mure het toonbanke met kroegstoeltjies buite en binne waar ʼn mens kan sit en eet. ʼn Glas Gabrielskloof Chenin Blanc kos R55 en word in ʼn karaffie bedien.

Binne sewe minute nadat ek bestel het, word die kos voor my neergesit. Die burger is sag, sappig en smelt in die mond. As jy al ʼn renons in droë hamburgers ontwikkel het, gaan hierdie burger jou aangenaam verras. Die kombinasie van souse is verruklik, maar die vleis effe té pienk na my smaak. Die gaarder keuse sal eerder aanbeveel word.

Die skyfies is kraakvars en sonder speserye (die BBQ-sout kos R5), maar sout en tamatiesous word verskaf.

Saam met my betaalstrokie het ek ʼn bewys vir ʼn gratis draairoomys ontvang – poeding op ʼn drafstap. Die roomys is nie die romerige “soft serve” wat jy uit daardie klankryke kombi’s kry nie. Dit het ʼn growwe, yserige tekstuur, maar blyk gewild te wees onder die tientalle studente wat net roomys kom koop het.

De Vrije Burger bedien ook ʼn Uitpakslaai (R35) en uieringe (R30) asook die volle burger teen R85, wat dan die slaai, tamatie, uie, piekels en ʼn dubbelporsie kaas insluit.

Vinnige, flinke en vriendelike diens en een van die heel sappigste burgers wat ek tot nog toe geniet het, maak dat De Vrije Burger my weer sal sien. Net nie weer pienk nie!

  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die eetplek resenseer.

Boeretroos (en lamspastei)

Kobus Burger eet by:

Beans About Coffee, No. 136 Hoogstraat, Oudtshoorn

Enkele dae voor die 20ste KKNK in Oudtshoorn open Johan Breunissen sy Beans About Coffee in een van Oudtshoorn se geskiedkundige geboue. Hierdie besonderse koffiewinkel is gesetel in ʼn bank wat in 1897 tydens die twee volstruisbloeitydperk gebou is met ʼn plafon soortgelyk aan dié van Lloyd’s in Londen. Die bank se oorspronklike reuse-instapkluis is nou ʼn stoorkamer neffens die bedieningsarea.

Hier drink jy ʼn onvergeetlike Americano teen R18, geniet gratis Wi-Fi en begin jou dag met ʼn rits keuses uit smaaklike varsgebak.

Veral besonders is die banting quiche (teen R33 elk). Daar is een met Bolognese en die gewilder een onder ʼn groepie kollegas was die spek en fetakaas. Geniet sommer albei, plus ʼn koffie teen R84.

ʼn Ander gewilde keuse en persoonlike gunsteling is die croissant met gerookte hoender, slaaiblare en ʼn sous wat op ʼn mens se smaakpapille bly talm. Dan is daar gewone quiche en selfs ʼn lamspastei (ook kerrielampastei) wat natuurlik die keuse vir ontbyt kompliseer.

Die diens is flink, hoewel ʼn mens by die toonbank moet bestel en betaal. Dikwels ontvang jy dadelik jou eetgoed op ʼn houtbord met ʼn afdruk van ʼn tjek wat deur Sagmoedige Neelsie oftewel die skrywer CJ Langenhoven onderteken is.

Die eerste Beans About Coffee is ʼn dekade gelede in Dullstroom (Mpumalanga) geopen en het toe uitgebrei; ook tot in hierdie karaktervolle sandsteengebou met sy houtvloere.

Koffieliefhebbers kan bone of gemaalde koffie koop vir huis toe neem. Daar is ook snoepgoed, soos crunchies (met byvoorbeeld appelkose en amandels) as jy die res van die dag nog wil peusel.

Johan en sy span is passievol en een van Oudtshoorn se vernaamste trekpleisters. ʼn Besoek aan die Klein Karoo is onvoltooid sonder ʼn lang koffiekuier op Beans se stoep wat boonop hondevriendelik is!

  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die koffiewinkel resenseer.

Kubaanse kos lok jou terug

Kobus Burger besoek:

The Royale, Jan Smutsrylaan no. 357, Craighall Park, Randburg, Johannesburg

ʼn Paar blokke van die Hyde Park-winkelsentrum op die rumoerige Jan Smutsrylaan skuil daar ʼn Kubaanse oase agter ʼn vaal muur. As jy dié spesiale kuier- en eetplek wil vind, moet jy jou dus nie aan die onaptytlike straataansig steur nie.

Die interieur met sy helderpienk neonligte (“It’s Good”), palms en lowerryke mure verras ʼn mens tussen ondernemings wat beddens, boumateriaal en bier verkoop.

Met ons besoek moes ons buite in die beknopte stegie gaan sit – die binnedeel was glo volbespreek en ons het nie vooraf bespreek nie. Naweke en veral met middagete bars The Royale glo uit sy nate. En laataand verander dit in ʼn polsende partytjieplek waar die rum nie ophou vloei nie.

Die spyskaart spog met Kubaanse hoofgeregte en knibbelkos – wat Guava BBQ Ribs, ʼn hamburger, mossels in witwyn en knoffel, Noorweegse salm en tradisionele Kubaanse biefrepies in ʼn tamatiesous  insluit.

Ons het besluit op ʼn aptytwekker en van die kroeg se knibbelkos bestel – kroketjies met ham en kaas (R40). Dit was ʼn gawe porsie, maar Tamara was spyt sy het nie haar vergrootglas ingepak nie. Ons kon omtrent nie die ham proe nie en het aanhou soek vir iets pienks!

My hoofgereg was die Bistec de Palomilla (R115) – 300g rump-biefstuk wat in lemmetjiesap en knoffel gaargemaak is met gemarineerde uie en vars koljanderblare bo-op. As bykos het ek die verpletterde baba-aartappels (R40) op aandrang van die kelnerin bestel.

Die biefstuk was smelt-in-die-mond-perfek en volgens my versoek voorberei. Die knoffel en lemmetjiesap is ʼn uitstekende kombinasie. Die sogenaamde “smashed”-konsep vir die aartappels was nog ʼn verrassing.

Tamara het die ribbetjies in koejawel met skyfies en uieringe (R145) bestel, letterlik haar vingers afgelek en moes die helfte huis toe vat. (Let wel: daar is ʼn halwe porsie teen R100 beskikbaar.)

Ons het besluit om terug te keer vir die nagereg, wat onder andere piesangbrood en ʼn amandelwafel met rum en karamel insluit.

Toe ons sowat twee ure later die restaurant verlaat, was die meeste van die “bespreekte” tafels binne sonder enige gaste. Dit het ons laat kopkrap oor die rede(s) waarom ons in die stegie tussen die rokers moes sit.

Waar The Royale se diens en gasvryheid nie die “It’s Good”-belofte volbring nie, is die Kubaanse geregte ʼn herbesoek werd. Laat jou GPS jou gerus na hierdie weggesteekte juweel in die besige betonoerwoud lei.

  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die eetplek resenseer.

Ontmoet soetlief Ophelia

 Kobus Burger eet by:

Ophelia Café, Gebou 2A, Vyfde Laan, Emmarentia, Johannesburg

“Ophelia was a rebel girl, a bluestocking suffragette who remedied society between her cigarettes. And Ophelia was the sweetheart to the nation overnight. Curvaceous thighs, vivacious eyes, love was at first sight…”

Dit is dié lirieke van die titelsnit van Amerikaanse sangeres Natalie Merchant se baanbrekeralbum Ophelia wat deur my kop maal toe ek aan ʼn Americano (R25) sit en teug in die koffiewinkel met dieselfde naam. Minute later bely ek teenoor die eienaars – Christoff en Amoré Swanepoel – dat ek nie dadelik aan Shakespeare of Hamlet dink wanneer ek Ophelia se naam hoor nie. En daar vertel hulle my toe glimlaggend dat die plek na einste Merchant-album vernoem is.

Ophelia lyk dalk van buite soos een van die nabygeleë Lindense dekorwinkels, maar die gasvryheid en uitstaande diens laat jou binne minute voel jy kan sommer vir die res van die dag hier sit en op die rusbanke met rakkies vol glanstydskrifte kuier. Met die aansit word ʼn glas en ʼn ornate, amper antieke glasbottel met water voor jou neergesit. En jy kan oombliklik van die gratis wi-fi gebruik maak.

Vir ontbyt beveel Christoff sy persoonlike gunsteling aan – 100%-rogbrood met avokadopeer en repies rooi-uie bo-op (R55). Die rooi-uie word apart bedien, want dit val glo nie in elkeen se smaak nie. Sprinkel dus na goeddunke oor.

Die porsie bestaan uit net een sny, en ek was steeds honger. Op die kelnerin se aanbeveling bestel ek toe die geroosterde ciabatta met ham en emmenthalkaas (R45). ʼn Groter en smaaklike ontbyt wat sterk aanbeveel word.

Vir diegene met ʼn soet(er) tand is daar geroosterde piesangbrood (R35) wat met botter bedruip word. Die botter het van die brood geloop, en die porsie bestaan uit twee snye. Die piesangbrood is dalk nie so soet soos ouma s’n nie en dit proe of die bakker (nie self deur Ophelia gebak nie) effe suinig was met sy piesang.

Soja- en amandelmelk is as ekstras beskikbaar, tesame met skinkroom en gegeurde koffies. Daar is ook gegeurde ystee (R40) waarvan die perskegeur ʼn gunsteling is.

Ophelia is in dieselfde blok as die Craft Beer Library (CBL) en reg oorkant die Botaniese Tuin in Emmarentia, vandaar die waterbakkies vir die honde. Na ʼn stap- of draftog deur die tuine is hierdie ʼn gewisse oase vir lafenis.

Met die uitstap kon ek my verbeel dat soetlief Ophelia in die hoekie sit met ʼn notaboek en vulpen terwyl sy op ‘n espresso wag…

  • Besoek Ophelia se webblad by https://www.opheliacafe.com of vind hulle op Facebook en Instagram.
  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die eetplek resenseer.

Toskaanse feesmaal

Kobus Burger eet by:

Almost Orange (Gin & Wine Lounge), Altyd Mooi (plaas), R513, Hartbeespoort

Op ʼn loom herfsdag is ek en Tamara die gaste van ʼn groep vriende wat ʼn busrit na Hartbeespoortdam onderneem. Nie ver van die bekende vierrigtingstop op pad na Sun City in die Noordwes nie, draai ons by Altyd Mooi af en parkeer tussen die sitrusboorde.

In wat voorheen die plaas se waenhuis was, vergaap ons ons aan ʼn muur wat aan jenewersoorte van regoor die wêreld gewy is. Minute later, by ʼn langtafel wat op die boorde uitkyk, verbeel ek my ek is reg in die middel van die Toskane of daardie gewilde romantiese komedie, Under the Tuscan Sun.

Ons deel ʼn Panzella oftewel Italiaanse broodslaai (R80) en spring weg met Grão Vasco, ʼn vrugtige en ligte rooi wyn uit Portugal. Effe duur, teen R178 per bottel.

Almost Orange spesialiseer in uitpakborde met vingerhappies wat twee mense kan deel. Vir ʼn meer uitgebreide spyskaart en fynproewersete kan ʼn mens by Silver Orange Bistro langsaan in die oorspronklike plaasopstal gaan aansit.

Ons het op die Almost Orange Platter besluit (teen R285 vir twee mense) met onder meer samoesas met eend en vy, bieffilet-sosaties, dolmades, tsatsiki, tempura zucchini en kerriegegeurde kekerertjie-balletjies.

Die eend was bietjie taai en die smaak van die vye nie opmerklik nie. Dit was die enigste teleurstelling, maar die doeksagte bief het darem daarvoor vergoed. Die bord was meer as genoeg vir twee mense.

Naas die uitpakborde is daar ook oesters (R18 elk), sout-en-peper-calamari (R95), ʼn tert met biltong en botterskorsie (R75), slaaie en nageregte.

Vegetariërs kan die Mediterreense platter teen R205 bestel, hoewel ons vriende die vleisbord (R295) met onder meer ham, bief, salami en gerookte hoender as hul gunsteling uitgesonder het.

Nagereg was Black Rose Pomegranate jenewer (R33 per sopie) met suikervrye tonikum.

Daar is ook sangria (wit én rooi) teen R125 per beker en talle Suid-Afrikaanse wyne teen billike pryse.

Almost Orange is slegs op Saterdae en Sondae van 11:00 tot 16:30 oop en niemand jonger as 18 jaar word toegelaat nie. Gesinne kan wel by Silver Orange Bistro eet.

Die lui agtermiddag het tot verby sluitingstyd gestrek en ons het deur die boorde tot by Silver Orange gestap en die res van die aand op die stoep na die res van die familiegeskiedenis geluister. Al het Silver Orange eers in 2004 geopen, is die plaas al sedert 1978 in die Nel-familie se besit, met Leon Nel as sjef vir beide restaurante.

As jy moeg word vir die lewe in die stad, of op pad na Sun City vir ʼn paar ure in ʼn boord wil gaan sit en droom, weet jy nou waar om af te draai. Altyd Mooi.

Omarm jou waaghalsigheid

 Kobus Burger eet by:

Lotus Chinese Restaurant, Jan Smutsrylaan no. 160, Rosebank, Johannesburg

Om die k-woord in ʼn skrywe oor restaurante teë te kom, is deesdae raar. En ʼn mens sou meen dat meer smulpape sensitief sou wees daarvoor.

Ter viering van twee onlangse verjaardae, besluit ek, Tamara en twee vriende om weer Lotus se gewilde Sondagbuffet te gaan beproef; gewapen met ʼn spesiale bottel wyn. Daar moet ons hoor dat die kurkfooi nou R120 per bottel is. ʼn Jaar gelede was dit R70. Volgens die kelner vra die meeste restaurante in Rosebank nou ʼn kurkfooi van R150 per bottel!

Ons bottel bly onoopgemaak en ek besluit op die Louiesenhof Premier Collection Limited Release 2006 (R100) wat Lotus naas ʼn bottel Tall Horse op hul toonbank beskikbaar het. (‘n Paar ure later sou ons verneem van die skokmoord op Louiesenhof se eienaar.)

Lotus se buffet is ʼn poespas van kleure en geure, maar die afskop is by die soesji-tafel. Die keuse is beperk en die rys net té droog. Met die salmon roses, byvoorbeeld, was die sjef suinig met die salm en besonder klein in vergelyking met ander restaurante s’n. Nietemin ʼn goeie aptytwekker.

Elders is daar vegetariese spring rolls met souse, slaaie soos komkommer en ʼn seegrasslaai wat met knoffel voorberei is, asook gestoomde Chinese rolletjies (steamed buns).

Vir hoofgereg is daar twee ellelange tafels met geregte, hopeloos te veel om van te kies. Tamara was gek oor die Chinese wors, maar het ons aanbeveel om weg te bly van die biefbredie.

Ek het my vergryp aan die krakerige sesamehoenderrepies en daarna die soetsuurhoendergereg. Die sjef het ʼn liefde vir asyn wat die soetsuursous ʼn skerp smaak gegee het.

Die geel hoenderkerrie met pynappel en groenrissies saam met die eiergebraaide rys was ʼn hoogtepunt.

Van die ander geregte sluit in diepgebraaide hoendervlerkies, vegetariese chop suey, ʼn gebraaide, souterige raapkoek (in skywe gesny) en won ton pork dumpling.

Die nageregte wissel van babatamaties tot lemoen-, appel en pynappelskywe asook soetpatatballetjies gevul met rooiboontjiepasta. Taroskywe – Taro is ʼn tropiese knolplant – wat in sesamsade gebraai is, was nog ʼn verrassende lekkerny. (Taro is giftig as dit rou geëet word.)

Die buffet kos R169 per persoon – bykans R50 meer as wat ons ʼn jaar gelede betaal het. Dit is steeds ʼn winskopie as ʼn mens die verskeidenheid in ag neem.

Omarm jou waaghalsigheid, vermy die kurkfooi en koop drinkgoed daar, daag vroeg op en spandeer minstens twee ure tussen die tafels wat letterlik kreun van die Chinese spesialiteitsgeregte.

  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die eetplek resenseer.

Spookasem, jenewer, eend & Kuifie

Kobus Burger eet by:

Hoi Polloi, No. 73 Breëstraat, Parys, Vrystaat

Moenie dat die naam jou mislei nie. Hier kan die “massas” (Grieks, hoi polloi) aansit vir uithalergeregte wat onder silwer koepels deur kelners met spierwit handskoene bedien word.

Die interieur is eklekties met ʼn Kuifie-beeldjie of speelgoedleeu wat neffens die sout- en peperpot na jou staar.

As ʼn mens die steil trappe na die boonste verdieping – onder is ʼn Hoi Polloi-kafee met ʼn “ligter” spyskaart – kon uitklouter, moet jy ʼn Bloedlemoen Gin & Tonic On Tap (R40) bestel wat met ʼn kleurvolle wolk spookasem bo-op bedien word. Hap in die soetwolkie en teug dan aan die bitter jenewer en mymer dan oor die betekenis van hemels.

As jy nie weet waar om te begin nie, is die eendgeregte ʼn goeie afskop. Beide die Aromatic Confit of Duck Spring Rolls met ʼn sous van soja, heuning en gemmer (R89) en Summery Asian Crispy Duck Salad (R110) is staatmakers met smake wat vir lank op die tong gaan talm.

Wat hoofgeregte betref, is die pasteie, gewoonlik sonder ʼn kors daarop, die lamskerrie en die hamburgers uitstekende keuses. Maak net seker die eendslaai het jou nie reeds versadig nie!

Ek het hierdie keer op die hoenderburger met gemmer, knoffel en peppadew (R115) besluit en Tamara het die bieffilet (met ʼn murgbeen) teen R192 bestel. My burger het min van die beloofde karameluie gehad en net te veel mayonnaise. Tamara het haar filet blinkmond verorber.

Gewoonlik ontvang gaste vuurwarm, tuisgebakte broodrolletjies en botter as ʼn komplimentêre voorgereg, maar ons het skielik net ons hoofgeregte gekry. Die kelners bring ook altyd wit, warm waslappies voor die hoofgereg – sou ʼn mens ʼn murgbeen wil vasvat – maar dit was ons ook nie beskore nie.

By navraag het die kelner gesê daar was nie genoeg vir almal nie, al het die tafel langsaan die spesiale behandeling gekry. Die silwer koepels en wit handskoene was ook afwesig. Verwag dus wisselvallige diens.

Hoi Polloi het ʼn indrukwekkende wynlys, peperduur vonkelwyn en selfs ʼn ellelange lys van plaaslike en ingevoerde bier. Die Bloedlemoen-jenewer is egter iets om te ervaar. Tamara het ook die Strawberry Swirl-skemerkelkie bestel, maar dié was te soet na haar smaak.

As die massas nie die dag opdaag nie en die kelners en hul diens is op koers, gaan jy in Hoi Polloi op die hande gedra word. En glo my, van die voortreflikste eendgeregte tot nog toe nuttig.

  • Kobus Burger het ten volle vir sy ete betaal.