Bo: Hoegaarden-bier vir die snikhete lentedae. Onder: Die Buttermilk Chicken Poutine met skyfies en fetakaas. Foto’s deur Kobus Burger

 Dis nou ʼn wen-wen situasie!

 Kobus Burger eet by:

Winner Winner, Vierde Laan no. 65, Melville, Johannesburg

Die koerantplakkate basuin dit in hoofletters uit – die middelklas struikel onder die skuld …

En die nuus eggo in die leë restaurante waar die kelners nou toustaan en wag vir mense om aan te sit. So het die Mexikaanse eetplek Perron onlangs sy deure gesluit, maar dieselfde eienaars het aangebly en ʼn nuwe konsep bekend gestel.

Winner Winner is geskoei op die liedjie Winner Winner, Chicken Dinner met ʼn innoverende sakpas-spyskaart wat van student en toeriste tot die middelklas-gesin sal lok.

Die restaurant is in rooi getooi en het ʼn koel, dog vurige atmosfeer met wit mure en knus sitplekke vir groter groepe.

Die burgers se pryse wissel van R45 tot R60 (die skyfies of ander bykosse uitgesluit), terwyl die vlamgebraaide hoender jou R60 of R95 kos vir ʼn kwart of halwe porsie onderskeidelik en ook sonder bykos.

Die spyskaart pas omtrent op ʼn halwe blad, maar geen hoofgereg kos meer as R100 nie en die bykosse so in die omgewing van R25 en R35.

Dit was ʼn somerse lentedag in die Goudstad en ek het die Hoegaarden (beer on tap) teen R59 vir ʼn halwe liter bestel. Die skemerkelkies is hier om en by R70 met ʼn aanloklike keuse waarvan sommige ʼn sorbet is. Perfek vir die snikhete dae wat voorlê.

My hoofgereg was die Buttermilk Chicken Poutine (wat bestaan uit southern fried chicken bites met handgesnyde skyfies en feta).  Teen R75 per porsie het dit diepgebraaide hoendervelletjies ingesluit wat in ʼn bittersoet sousie gedoop kan word. Die hoender was droog en die sous té suur.

Tamara het die vlamgebraaide hoender met ʼn slaai (R35 vir die klein groenslaai maar nogtans ʼn goeie porsie) bestel en teen die einde van die aand gesweer dat sy nou van Nando’s genees is … Ek moes proe en wou my Poutine-dis opsy skuif. As dit nie vir die krakerige hoender was nie, was dié bra gemiddeld.

Die Princess Lay-A hamburger word glo aanbeveel vir diegene wat graag soesji geniet en dit is op my lysie vir ʼn volgende besoek. Die gemmer saam met die hoender en koolslaai is volgens die kelnerin iets om te ervaar.

Vir nagereg is daar kaaskoek met kersies, ʼn sjokoladekoek met Snickers en grondboontjiebotter en sjokoladebruintjies (chocolater brownies) wat met dagga-olie (CBD) gebak word.

Wat bekostigbaarheid betref, is hierdie nuwe eetplek ʼn wenner. Voeg daarby die flink diens en ʼn skemerkelkie-aanbod van halfprys weeksdae vanaf 16:30 en daar het jy ʼn rede om die vlamgebraaide hoender sonder skroom te gaan proe. Dalk het Tamara vandeesweek die Lotto gewen?

  • Kobus Burger het ten volle vir sy ete betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die restaurant resenseer.

Calamari Tubes & Chips met tartaarsous. Foto’s: Kobus Burger

 ‘Vis & tjips met sout & asyn, asb!’

Kobus Burger bestel by:

Fish Hook – Traditional Fish & Chips, Winkel no. 4, Darrenwood-sentrum, Republiekstraat, Darrenwood (net oorkant Darrenwood Toyota), Johannesburg.

Gewilde toeps (“apps”) soos UberEats en Mr D sorg dat ons deesdae net dieper in die rusbank kan wegsink terwyl ons vir ons kos wag. G’n sofapatat hoef meer tou te staan vir wegneemetes of met koue kos tuis op te daag nie.

Dit beteken egter dat ons nou met heimwee vertel van die hoekkafee se vis en tjips en soms wonder in watter heelal dit nog bestaan? Wel, vir diegene wat nog saam met talle ander vir twintig minute kan staan en wag, is Welman Son se viswinkel Fish Hook (ʼn speelse verwysing na Vishoek in die Kaap) die Goudstad se beste kuur vir smaakpapille wat smag na toeka se kitsdisse.

Wees uit die staanspoor gewaarsku dat jy in spitstyd vir tot veertig minute vir jou kos sal wag, maar dit is omdat Welman en sy span alles vars, self en keurig voorberei – natuurlik soos jy dit verkies. “Sout en asyn?” is hier ʼn mantra en glo my, hierdie tradisionele slap tjips móét op die Fish Hook-manier geëet word; deeglik toegedraai in ongedrukte koerantpapier.

En al moet jy ʼn goeie twintig minute ry voor jy kan eet, gaan hierdie wegneemetes steeds vuurwarm wees. Sommige geswore ondersteuners sit dikwels reg voor Welman se deur in hul motors en verorber die lekkernye daar en dan.

Hake & Chips (klein porsie) kos R52 en is allermins klein. Jy gaan knuppeldik die vingers aflek. Die vis kan glutenvry voorberei word, vra net.

Die Calamari Tubes & Chips is teen R50 ʼn wenner en daarby moet ʼn mens die tartaarsous (R7 vir ʼn houertjie) bestel. Daar is gewoonlik ses stukkies calamari, maar sag, geurig en perfek voorberei.

ʼn Bakkie koolslaai kos R15, maar dié het my nie beïndruk nie. Dit het ʼn skerp, bitter nasmaak gehad en ek het die balans van ʼn paar rosyne gemis.

Die glutenvrye vis was vir my selfs lekkerder as die tradisionele opsie, so proe gerus albei. En vra vir die Mushy Peas (R27) as bykos.

Welman se viskoekies (teen R24 elk) is vullend en groot genoeg om as ʼn maal op sy eie te dien.

As jy selfs meer tradisioneel wil wegneem, wat van Russian & Chips (R45)? Of ʼn Chip Roll (R16)?

Die vis en skyfies swem nie in olie nie en jy hoef nie te vrees dat jy in galbulte gaan uitslaan nie.

Welman is al in sy piepklein winkel deur rowers in die gesig geskiet, maar is daagliks op sy pos met die klanke van Classic FM in die agtergrond om breed te glimlag as nog ʼn gelukkige eter met ʼn bierboks vol etes koers kies kar toe.

Cowfish in Rand Steam se Chicken, Cheese & BBQ Spring Roll. Foto: Kobus Burger

Bobaaskos – ʼn feit soos ʼn koei

Kobus Burger eet by:

Cowfish, Rand Steam-winkelsentrum, h/v Barry Hertzogrylaan en Napierstraat, Auckland Park, Johannesburg

Een van die vernaamste uiteet-irritasties is ʼn kelner wat nie met die spyskaart vertroud is nie. Ja, as aansitter moet jy self besluit, maar ʼn rigtingwyser deur die moeras van keuses is iets wat enige smulpaap hoog op prys stel.

Kelners wat nie vrae oor die disse kan beantwoord nie, is deels voor die deur van die restauranteienaar te lê. As dit nie ʼn gebrek aan opleiding is nie, is dit bloot ʼn bestuurspan wat nie toelaat dat kelners self deur die spyskaart kan eet nie.

Cowfish is deesdae ʼn gewilde kettinggroep van eetplekke wat – soos die naam aandui – hoofsaaklik op vis en vleis geskoei is. ʼn Mens kan dus kies tussen soesji of ʼn biefstuk met ʼn aanloklike paar variasies tussenin. Vir diegene wat die middellyf dophou, is daar ʼn paar poke bowls (teen R140) wat as heel gesonde keuses sou kon deurgaan.

Met ons besoek aan Cowfish in Rand Steam se binnehof met restaurante was dit die kelnerin Thembi se kennis van én passie vir die disse wat bygebly het. Sy kon ons darem wyer laat kyk as net die vis-of-vleis-mantra wat seker hier die standaard koekiedrukker-diens geword het.

As voorgeregte het ons die Halloumi Veg Spring Roll (R55) en Chicken, Cheese & BBQ Spring Roll (R55) gekies. Die rolletjies is in die helfte gesny met ʼn unieke kombinasie van doopsouse wat tesame met die bros filodeeg waarin dit gerol is, hierdie gewilde dis in ʼn heel ander klas geplaas het.

Vir hoofgereg het Tamara op die Calamari (R140) met lemoenbotter en ʼn keuse van rys of skyfies besluit. Ek wou die Rump Steak met ʼn Asiatiese BBQ-sous (300 g teen R155) proe. Hier kan ʼn mens kies uit ʼn rits bykosse – van aartappel- en soetpatatskyfies tot gebraaide rys, uieringe, of ‘n groenslaai.

ʼn Glas rooiwyn kos hier in die omgewing van R55 tot R62, terwyl Stella Artois of Devil’s Peak Lager teen R48 vir 500 ml bedien word.

Die calamari en bottersous was perfek in Tamara se kraal en my biefstuk is medium voorgesit, soos versoek, met so ʼn aks na die pienk kant toe. Smelt-in-die-mond was my bevinding en die soetpatatskyfies krakerig-perfek.

Hier was Thembi veral besorg of ek my kos geniet, maar by navraag het sy aan Tamara bevestig dat sy gesigte kan lees en verseker was dat haar dis haar goedkeuring wegdra. Thembi het haar fooitjie deur en deur verdien. En met ʼn herbesoek sal ek beslis vir haar vra.

Moenie ʼn koei met vinne verwag nie, maar besoek Cowfish vir liplekker-geregte en keurige diens wat bo middelmoot-verwagtings sal uittroon.

  • Kobus Burger het ten volle vir sy ete betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die restaurant resenseer.

Die plankie met biefstuk en aartappelskyfies, wat op The Dog and Fig Brewery se braai-spyskaart verskyn. Foto: Kobus Burger

Beproef Parys se bierproeplek

 Kobus Burger eet by:

The Dog and Fig Brewery, Jonmar Semo-landgoed, Kopjeskraalpad, Vredefortkoepelgebied, buit Parys, OVS

Die biergier het nog nie oorgewaai nie, al volg die jenewerdrinkers nou kort op die hakke van al die kleurryke en geurige nisbrouers. Vir die dapper drinkers bied ʼn mikrobrouery ʼn paar kilometer buite Parys in die Vredefortkoepel-erfenisgebied oorgenoeg om van te kies en te keur.

The Dog and Fig is nou al meer as ʼn dekade oud en spog bv. met ʼn Baldadige Boegoebier vir die waaghalsiges. ʼn Goeie afskop is egter die bierproe-opsie met ses biere (100 ml elk) asook soutpretzels (alles teen R95). Die jenewerdrinkers kan die Mestiere-jenewer proe in vyf verskillende opsies met tonikum en garnering ingesluit teen R120.

My gunsteling is hul Vyl Ale (ʼn bitter American Pale Ale met ʼn heuningnasmaak) teen R45 vir 500 ml. Tamara het die Alternative Orange Beer Cocktail bestel – vars lemoensap met Dog and Fig se Alternative Ale teen R40 vir 500 ml.

Met ʼn vorige besoek het ons die biere beproef en reeds ons gunstelinge uitgesonder. Die jenewer het ons nie toe aangestaan nie.

Vir hoofgereg het ek van die Braai-spyskaart bestel, naamlik die “Steak plankie”. Die 500 g-opsie (R140) bestaan uit repies “rump steak” wat op ʼn plankie bedien word met suurlemoensap, growwe sout en swartpeper waarin jy die biefstukkies doop. ʼn Klein porsie aartappelskyfies en tamatie en slaaiblare as bygereg word daarmee saam bedien.

Die biefstukkies was koud, maar nogtans ʼn ruim porsie. Sag en smaaklik met die gawe geurigheid van soetsuur wanneer ʼn mens dit in die suurlemoen, sout en peper doop. Smulpape wat souse by hul biefstuk verkies, moet hierdie gereg liefs vermy.

Tamara het die diepgebraaide calamari-ringe (R95) bestel wat met soetpatatskyfies opgedaag het. Dit is ʼn kleiner en ligter maaltyd, maar het haar goedkeuring weggedra.

The Dog and Fig is gesinsvriendelik met speelplek vir die kinders en perde wat in die nabygeleë veld verbydraf. Buite, onder die sambrele en tussen die laventelstruike waar die bye fluks na blommetjies soek, kan ʼn mens vir ure lank kuier. Die binnenshuise deel is betonagtig en onpersoonlik.

Bespreek dus eerder ʼn tafel buite en maak seker dis ʼn warm sonskyndag.

Die diens was ver van voortreflik. Nie al die kelners het naambordjies nie en ons moes op ʼn stadium navraag doen wie nou regtig ons kelner is. Nie al die kelners is bereid om vuil borde weg te dra of ʼn bestelling te neem nie.

Daar is ook ontbyt, slaaie, hamburgers, verskeie peuselkos-plankies asook ʼn volledige spyskaart vir die kleinspan.

En vir die volgende besoek het ons reeds die kaas-bierproe geoormerk – vier biere (150 ml elk) wat met spesiale kaaskeuses bedien word teen R150.

  • Kobus Burger het ten volle vir sy ete betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die restaurant resenseer.

Bring ʼn skerp mes!

Kobus Burger eet by:

Tumulus-restaurant, Eerste vloer, Maropeng-besoekersentrum, R400 op pad na Magaliesburg, Hekpoort

Die hoofgereg tydens Tumulus se voorsny-ete. Foto: Kobus Burger

Daar was ʼn stadium wat die voorsny-ete (die Ingelsman se “buffet”) by die destydse Gramadoelas-restaurant in die Markteaterkompleks die Goudstad se Tafelberg-van-eet was. Soos ʼn kabelbar moes ʼn mens jou self die gastronomiese reis regdeur die langtafel gun.

Sedertdien was daar nie ‘n voorsny-ete of eg Suid-Afrikaanse/Afrikaanse restaurant in Johannesburg wat feesmaal met ʼn hoofletter kon spel nie.

Anderdag, met besoekers uit Brittanje, en met ʼn gesonde skeut Gramadoelas-heimwee sit ons aan in Maropeng se spogrestaurant. (Neffens die kaartjieskantoor is ook ʼn eetplek met ligte etes soos hamburgers.)

Tumulus se voorsny-ete begin met slaaie soos aartappel-, kool- en wortelslaai asook broodrolletjies en botter. Die aartappels in my slaaiporsie was kliphard en het op my bord agtergebly.

Ons het ʼn bottel Hill & Dale Pinotage (R131) gedeel en toe nader gestaan vir die hoofgereg. Daar was braaihoender en beesvleis tesame met geroosterde groente, ʼn vleis- en sampioensous. Die bykosse het ingesluit ʼn macaroni-en-kaasgereg, geelrys, pampoen en spinasie.

Van die biefporsies aan ons tafel was taai en ons moes die kelner roep vir ʼn skerp mes.

Die nageregte het die grootste verskeidenheid gebied. Van malvapoeding met vla, koeksisters, melktert, wortelkoek, ʼn vanielje-plaatkoek, ʼn yskas-kaaskoek asook karamel- en sjokolademoes.

Alhoewel die yskas-kaaskoek té jellierig was, het hierdie deel van die maal vir die ander teleurstellings vergoed.

Die diens was wisselvallig en met elke gang is die vuil borde nie dadelik van die tafel verwyder nie.

Teen R195 per volwassene vir die volle voorsny-ete en drinkgoed uitgesluit, kan ʼn mens verstaan waarom daar slegs enkele tafels met mense was.

Maropeng-besoekers kan die Tumulus se “buffet” gerus misloop, maar maak wel ʼn draai by die “Long March to Freedom”-tentoonstelling bestaande uit Suid-Afrikaanse vryheidsvegters. Die beeldhouwerke is neffens die parkeergebied en gratis.

Nou wonder ek net: is daar regtig niemand wat Gramadoelas kan laat herleef nie?

  • Kobus Burger het ten volle vir sy ete betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die restaurant resenseer.

Boereworspastei

500 g boerewors

6 mediumgroot aartappels, geskil, in blokkies gesny en opgekook

30 ml (2 eetlepels) botter

250 ml (1 koppie) melk

sout en peper na smaak

1 blik (410 g) suikermielies

2 eiers, geklits

ekstra botter om te stip

Braai die boerewors en sny dit in stukke. Voorverhit die oond terwyl jy die res van die bestanddele voorberei. Maak kapokaartappels van die opgekookte aartappels deur dit fyn te druk, eers die botter in te roer tot gesmelt en daarna die melk tot deeglik gemeng. Voeg sout en peper na smaak by. Voeg die suikermielies en eiers by die kapokaartappels. Meng deeglik. Plaas boerewors in ʼn oondskottel en skep die aartappelmengsel bo-oor. Stip met botter en plaas onder die oondrooster. Bak tot goudbruin.

Hartskombuis, Boerekos van die Anglo-Boereoorog tot vandag saamgestel deur die vroue van die Oorlogmuseum van die Boererepubliek, Bloemfontein, Tafelberg, 2016

Die beste gebraaide groen tamaties

4 groot, ferm groen tamaties

2 eiers

halfkoppie melk

halfkoppie koekmeel

halfkoppie mieliemeel

halfkoppie broodkrummels

2 teelepels growwe witsout

kwart teelepel gemaalde swartpeper

900 ml olie vir braai

Sny die groen tamaties in 5cm-skywe en gooi die punte weg. Klits die eiers en melk saam in mediumgrootte bak. Gooi koekmeel op plat bord. Meng mieliemeel, broodkrummels, sout en peper op ʼn ander bord. Doop die tamatieskywe in die koekmeel om te bedek. Doop die tamaties dan in melk- en eiermengsel. Druk die tamaties in die broodkrummels en mieliemeel om die skywe heeltemal te bedek. Giet olie in groot braaipan, genoeg dat daar 5cm olie op die bodem is, en verhit oor medium hitte.  Plaas tamaties in die pan, 4 of 5 op ʼn slag, nie te veel nie. Die skywe moet nie aan mekaar raak nie. Wanneer die tamaties bruin word, draai om en braai die ander kant. Dreineer op kombuispapier en bedien met suurroom.

allrecipes.com

Antieke beet

The common garden beet, or beta vulgaris, is a descendent of the wild sea beet, which is thought to have been cultivated in ancient Greece as early as 300 BC and presented as one of the wild offerings to Apollo in the temple of Delphi. It was the leaves, not the root, that were consumed. Aphrodite was said to eat beets to enhance her beauty, and Hippocrates made wound dressings with them. The Romans, who called the plant beta, were more interested in the root, using it as a laxative, to cure fever and as an aphrodisiac.

Beetroot burgers by Joanna Weinberg, Conde Nast Traveller, July/August 2019

New England Corn Chowder (Maklike wintersop)

5 snye spek

1 ui, gekap

2 aartappels, geskil en gesny

2 koppies water

1 teelepel sout

2 koppies vars of bevore mieliepitte (ontvries)

1 koppie melk

1 koppie ligte room

Witpeper na smaak

Braai die spek in ʼn sopkastrol tot bros. Verwyder spek en dreineer op papier. Braai uie in die spekvet tot sag en geel. Voeg aartappels, water en sout by, bedek en kook 5 minute. Voeg mielies by. (Indien verkies, verwerk een koppie mielies eers in voedselverwerker tot puree.)  Kook nog 5 minute of tot aartappels sag maar steeds ferm is. Voeg melk, room en witpeper by. Verhit die sop maar moenie kook nie. Bedien met gekrummelde spek oorgestrooi.

Famous New England Recipes, by Dolores Riccio, Colourpicture Publishers

Kerriehoendersosaties

3 – 4 ontbeende, vellose hoenderborsies

4 sagte, gedroogte appelkose

4 pruime sonder pit

4 houtstokkies

Kerriesous

4 eetlepels sonneblomolie

12 pêreluitjies, geskil maar heel gelaat

1 eetlepel matige kerriepoeier

1 eetlepel gladde appelkooskonfyt

1 eetlepel wit asyn

halwe koppie witwyn

sout na smaak

Die dag vooraf

Verhit die olie in ʼn braaipan en sauté die uie tot sag en liggies verkleur. Roer die kerriepoeier by. Voeg die appelkooskonfyt, asyn en wyn by en kook tot die mengsel stroperig raak. Laat afkoel en giet in ʼn nie-metaalagtige bak. Sny die hoender in happiegrootte stukkies en geur met sout. Sny die appelkose en pruime in die helfte. Voeg die hoender en vrugte by die kerriesous en roer deur. Bedek met kleefplastiek en laat oornag in die yskas marineer (of vir minstens 6 ure).

Op die braaidag

Hou 8 uie heel en sny die oorblywende 4 uie in stukke groot genoeg om aan die stokkies te ryg. Berei die sosaties voor deur stukke hoender, appelkose en pruime afwisselend aan die stokkies te ryg. Plaas die sosaties op ʼn rooster oor die kole. Die kerriesous brand vinnig, so hou ʼn ogie op hulle en draai gereeld. Borsel dikwels van die kerriesous. Braai vir presies 12 minute.

Le Braai, Braai with a bit of je ne sais quoi deur Kobus Botha, Struik Lifestyle, 2018

According to Alliya (Ferguson), the appeal of Persian cuisine boils down to a few delicious fundamentals. It’s aromatic rather than fiery, relying on saffron and the spice combination of cinnamon, cumin and cardamom – known in Farsi as advieh – to impart flavour. There’s also a constant interplay between sour and sweet, with ingredients such as barberries, sumac, dried limes and pomegranate molasses imbuing savoury dishes with a mellow, yet complex base of bittersweet and tart flavors. And fresh herbs – particularly parsley, coriander and fenugreek – enjoy a starring role in many dishes, where they’re treated like vegetables rather than mere taste enhancers. “I like to descrice Persian quisine as peasant food with a really sophisticated flavor profile,” she says.

From Persia with love by Annette Klinger, Taste, May 2019

Kofta – frikadelle met appelkoossous

Meng 450 g gemaalde lamsvleis met 2 klein preie wat goed afgespoel en gekap is, een teelepel rou rys, en twee eiers. Meng 1 eetlepel gekapte vars koljander, sout en peper na smaak daarby. Vorm balletjies so groot soos okkerneute. Plaas die frikadelle in ʼn groot pan met 350 ml hoenderaftreksel en laat 20 minute prut. Voeg water by indien nodig. Dreineer die frikadelle en laat afkoel. Rol die frikadelle in meel en smelt 25 g botter in ʼn groot, swaar braaipan. Wanneer die botter warm is, braai die frikadelle daarin vir 5 tot 6 minute tot mooi bruin.

Vir die  sous, week 175 g gedroogde appelkose in water en bedek vir 2 ure. Dreineer appelkose en plaas in voedselverwerker en purée. Voeg 10 gekapte knoffelhuisies, een teelepel gemaalde koljander en een eetlepel olyfolie by. Purée. Tydens die proses, giet 750 ml hoenderaftreksel stadig by. Sprinkel sout en peper na smaak by, giet in die pan en laat prut vir 5 minute terwyl jy die mengsel met ʼn houtspaan roer. Giet die sous oor die frikadelle en geniet.

Apricots on the Nile: A Memoir with Recipes by Colette Rossant, Washington Square Press, 2004

She left the room and went to the kitchen from where she could still hear the bird singing. Then she cooked the first of several meals that were her prescription to enrich the iron in her cousin’s blood. The scent of liver with onions and polenta travelled the house like an upbraiding nanny.

As it is in Heaven by Niall Williams, Picador, 1999

Eiervrug gevul met Italiaanse wors

1 groot eiervrug, in helftes gesny

1 eetlepel olyfolie

220 gram Italiaanse wors of chorizo-wors, gesny

ʼn kwart teelepel knoffelpoeier

ʼn kwart teelepel droë Italiaanse kruie

ʼn agste eetlepel swartpeper

2 eetlepels droë broodkrummels

2 koppies spaghettisous

1 koppie mozzarellakaas, geskeur

1 eier, geklits

Voorverhit die oond tot 200°C. Borsel die eiervrughelftes met olyfolie, plaas met gesnyde kant na bo op ‘ʼn bakplaat en bak vir 30 minute, haal uit en laat afkoel. Braai die Italiaanse wors in ʼn pan oor matige hitte, dreineer die vet. In ʼn mengbak, geur met knoffelpoeier, Italiaanse kruie en swartpeper. Roer die broodkrummels, halfkoppie spaghettisous, halfkoppie mozarellakaas en die geklitste eier by en meng deeglik. Wanneer die eiervrug afgekoel is, skraap die vlees uit tot 2 cm van die skil af om twee bakkies te vorm. Kap die eierplant rofweg en vou die worsmengsel daarby in. Verdeel die vulsel tussen die eiervrugbakkies, besprinkel oorblywende mozzarella oor en bak tot vulsel stewig is en die kaas begin borrel en goudbruin raak, sowat 25 – 30 minute. Verhit oorblywende sous in ʼn pan en bedien met die gevulde eiervrug.

www.allrecipes.com

“Chopsticks are one of the reasons the Chinese never invented custard.”

– Spike Milligan

Muffins met rabarber en frambose

1 teelepel koeksoda

1 teelepel bakpoeier

2 en ʼn halwe koppie koekmeel

Halwe teelepel sout

1 en ʼn kwart koppie bruinsuiker

halfkoppie sonneblomolie

1 eier

1 teelepel vanielje-essens

1 koppie karringmelk

1 en ʼn halwe koppie rabarber, gekap

Halwe koppie okkerneute of groenamandelneute (pistacchio), gekap

1 eetlepel botter, gesmelt

Derde koppie wit suiker

1 teelepel gemaalde kaneel

16 frambose

Voorverhit die oond tot 175°C. Smeer ʼn 12-holte muffinpan plus vier holtes van ʼn tweede muffinpan met botter. In ʼn medium skottel roer die meel, bakpoeier, koeksoda en sout saam. In ʼn ander skottel, klits die bruinsuiker, olie, eier, vanielje-essens en karringmelk saam met ʼn elektriese klitser tot glad. Giet die mengsel in die droë bestanddele en meng per hand tot ʼn gladde deeg. Roer die rabarber en neute in. Skep die deeg in die muffinpan se holtes tot byna vol. In ʼn klein bakkie, roer die gesmelte botter, wit suiker en kaneel saam en sprinkel ‘n bietjie daarvan oor elke muffin. Druk ʼn framboos in elke muffin. Bak in die oond vir 20 – 25 minute. Laat afkoel op ʼn koelrak vir 10 minute voor jy die muffins loswikkel en uitlig. Smul.

“A fruit is a vegetable with looks and money.”

– P.J. O’Rourke

“Everything you see I owe to spaghetti.”

– Sophia Loren

Kos argief

  • As die eetlus vlamvat!
  • Burger kry sy burger
  • Boeretroos (en lamspastei)
  • Kubaanse kos lok jou terug
  • Ontmoet soetlief Ophelia
  • Toskaanse feesmaal
  • Omarm jou waaghalsigheid
  • Spookasem, jenewer, eend & Kuifie
  • Mmm-mariachi in die mond!
  • Skop jou dag af in Langstraat
  • Pienk plesier van Frankryk tot Marokko
  • Melville kry sy eie Whippet
Lees nou