Die ontbyt op 100%-rogbrood met avo en rooi-uie (bo) en geroosterde piesangbrood met botter.

Ontmoet soetlief Ophelia

 Kobus Burger eet by:

Ophelia Café, Gebou 2A, Vyfde Laan, Emmarentia, Johannesburg

“Ophelia was a rebel girl, a bluestocking suffragette who remedied society between her cigarettes. And Ophelia was the sweetheart to the nation overnight. Curvaceous thighs, vivacious eyes, love was at first sight…”

Dit is dié lirieke van die titelsnit van Amerikaanse sangeres Natalie Merchant se baanbrekeralbum Ophelia wat deur my kop maal toe ek aan ʼn Americano (R25) sit en teug in die koffiewinkel met dieselfde naam. Minute later bely ek teenoor die eienaars – Christoff en Amoré Swanepoel – dat ek nie dadelik aan Shakespeare of Hamlet dink wanneer ek Ophelia se naam hoor nie. En daar vertel hulle my toe glimlaggend dat die plek na einste Merchant-album vernoem is.

Ophelia lyk dalk van buite soos een van die nabygeleë Lindense dekorwinkels, maar die gasvryheid en uitstaande diens laat jou binne minute voel jy kan sommer vir die res van die dag hier sit en op die rusbanke met rakkies vol glanstydskrifte kuier. Met die aansit word ʼn glas en ʼn ornate, amper antieke glasbottel met water voor jou neergesit. En jy kan oombliklik van die gratis wi-fi gebruik maak.

Vir ontbyt beveel Christoff sy persoonlike gunsteling aan – 100%-rogbrood met avokadopeer en repies rooi-uie bo-op (R55). Die rooi-uie word apart bedien, want dit val glo nie in elkeen se smaak nie. Sprinkel dus na goeddunke oor.

Die porsie bestaan uit net een sny, en ek was steeds honger. Op die kelnerin se aanbeveling bestel ek toe die geroosterde ciabatta met ham en emmenthalkaas (R45). ʼn Groter en smaaklike ontbyt wat sterk aanbeveel word.

Vir diegene met ʼn soet(er) tand is daar geroosterde piesangbrood (R35) wat met botter bedruip word. Die botter het van die brood geloop, en die porsie bestaan uit twee snye. Die piesangbrood is dalk nie so soet soos ouma s’n nie en dit proe of die bakker (nie self deur Ophelia gebak nie) effe suinig was met sy piesang.

Soja- en amandelmelk is as ekstras beskikbaar, tesame met skinkroom en gegeurde koffies. Daar is ook gegeurde ystee (R40) waarvan die perskegeur ʼn gunsteling is.

Ophelia is in dieselfde blok as die Craft Beer Library (CBL) en reg oorkant die Botaniese Tuin in Emmarentia, vandaar die waterbakkies vir die honde. Na ʼn stap- of draftog deur die tuine is hierdie ʼn gewisse oase vir lafenis.

Met die uitstap kon ek my verbeel dat soetlief Ophelia in die hoekie sit met ʼn notaboek en vulpen terwyl sy op ‘n espresso wag…

  • Besoek Ophelia se webblad by https://www.opheliacafe.com of vind hulle op Facebook en Instagram.
  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die eetplek resenseer.

Kubaanse kos lok jou terug

Kobus Burger besoek:

The Royale, Jan Smutsrylaan no. 357, Craighall Park, Randburg, Johannesburg

ʼn Paar blokke van die Hyde Park-winkelsentrum op die rumoerige Jan Smutsrylaan skuil daar ʼn Kubaanse oase agter ʼn vaal muur. As jy dié spesiale kuier- en eetplek wil vind, moet jy jou dus nie aan die onaptytlike straataansig steur nie.

Die interieur met sy helderpienk neonligte (“It’s Good”), palms en lowerryke mure verras ʼn mens tussen ondernemings wat beddens, boumateriaal en bier verkoop.

Met ons besoek moes ons buite in die beknopte stegie gaan sit – die binnedeel was glo volbespreek en ons het nie vooraf bespreek nie. Naweke en veral met middagete bars The Royale glo uit sy nate. En laataand verander dit in ʼn polsende partytjieplek waar die rum nie ophou vloei nie.

Die spyskaart spog met Kubaanse hoofgeregte en knibbelkos – wat Guava BBQ Ribs, ʼn hamburger, mossels in witwyn en knoffel, Noorweegse salm en tradisionele Kubaanse biefrepies in ʼn tamatiesous  insluit.

Ons het besluit op ʼn aptytwekker en van die kroeg se knibbelkos bestel – kroketjies met ham en kaas (R40). Dit was ʼn gawe porsie, maar Tamara was spyt sy het nie haar vergrootglas ingepak nie. Ons kon omtrent nie die ham proe nie en het aanhou soek vir iets pienks!

My hoofgereg was die Bistec de Palomilla (R115) – 300g rump-biefstuk wat in lemmetjiesap en knoffel gaargemaak is met gemarineerde uie en vars koljanderblare bo-op. As bykos het ek die verpletterde baba-aartappels (R40) op aandrang van die kelnerin bestel.

Die biefstuk was smelt-in-die-mond-perfek en volgens my versoek voorberei. Die knoffel en lemmetjiesap is ʼn uitstekende kombinasie. Die sogenaamde “smashed”-konsep vir die aartappels was nog ʼn verrassing.

Tamara het die ribbetjies in koejawel met skyfies en uieringe (R145) bestel, letterlik haar vingers afgelek en moes die helfte huis toe vat. (Let wel: daar is ʼn halwe porsie teen R100 beskikbaar.)

Ons het besluit om terug te keer vir die nagereg, wat onder andere piesangbrood en ʼn amandelwafel met rum en karamel insluit.

Toe ons sowat twee ure later die restaurant verlaat, was die meeste van die “bespreekte” tafels binne sonder enige gaste. Dit het ons laat kopkrap oor die rede(s) waarom ons in die stegie tussen die rokers moes sit.

Waar The Royale se diens en gasvryheid nie die “It’s Good”-belofte volbring nie, is die Kubaanse geregte ʼn herbesoek werd. Laat jou GPS jou gerus na hierdie weggesteekte juweel in die besige betonoerwoud lei.

  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die eetplek resenseer.

Boeretroos (en lamspastei)

Kobus Burger besoek:

Beans About Coffee, No. 136 Hoogstraat, Oudtshoorn

Enkele dae voor die 20ste KKNK in Oudtshoorn open Johan Breunissen sy Beans About Coffee in een van Oudtshoorn se geskiedkundige geboue. Hierdie besonderse koffiewinkel is gesetel in ʼn bank wat in 1897 tydens die twee volstruisbloeitydperk gebou is met ʼn plafon soortgelyk aan dié van Lloyd’s in Londen. Die bank se oorspronklike reuse-instapkluis is nou ʼn stoorkamer neffens die bedieningsarea.

Hier drink jy ʼn onvergeetlike Americano teen R18, geniet gratis Wi-Fi en begin jou dag met ʼn rits keuses uit smaaklike varsgebak.

Veral besonders is die banting quiche (teen R33 elk). Daar is een met Bolognese en die gewilder een onder ʼn groepie kollegas was die spek en fetakaas. Geniet sommer albei, plus ʼn koffie teen R84.

ʼn Ander gewilde keuse en persoonlike gunsteling is die croissant met gerookte hoender, slaaiblare en ʼn sous wat op ʼn mens se smaakpapille bly talm. Dan is daar gewone quiche en selfs ʼn lamspastei (ook kerrielampastei) wat natuurlik die keuse vir ontbyt kompliseer.

Die diens is flink, hoewel ʼn mens by die toonbank moet bestel en betaal. Dikwels ontvang jy dadelik jou eetgoed op ʼn houtbord met ʼn afdruk van ʼn tjek wat deur Sagmoedige Neelsie oftewel die skrywer CJ Langenhoven onderteken is.

Die eerste Beans About Coffee is ʼn dekade gelede in Dullstroom (Mpumalanga) geopen en het toe uitgebrei; ook tot in hierdie karaktervolle sandsteengebou met sy houtvloere.

Koffieliefhebbers kan bone of gemaalde koffie koop vir huis toe neem. Daar is ook snoepgoed, soos crunchies (met byvoorbeeld appelkose en amandels) as jy die res van die dag nog wil peusel.

Johan en sy span is passievol en een van Oudtshoorn se vernaamste trekpleisters. ʼn Besoek aan die Klein Karoo is onvoltooid sonder ʼn lang koffiekuier op Beans se stoep wat boonop hondevriendelik is!

  • Kobus Burger het ten volle vir hierdie eet- en drinkgoed betaal. Die bestuur en personeel was onbewus daarvan dat Burger die koffiewinkel resenseer.

Ophelia, die liedjie … 

Eiervrug gevul met Italiaanse wors

1 groot eiervrug, in helftes gesny

1 eetlepel olyfolie

220 gram Italiaanse wors of chorizo-wors, gesny

ʼn kwart teelepel knoffelpoeier

ʼn kwart teelepel droë Italiaanse kruie

ʼn agste eetlepel swartpeper

2 eetlepels droë broodkrummels

2 koppies spaghettisous

1 koppie mozzarellakaas, geskeur

1 eier, geklits

Voorverhit die oond tot 200°C. Borsel die eiervrughelftes met olyfolie, plaas met gesnyde kant na bo op ‘ʼn bakplaat en bak vir 30 minute, haal uit en laat afkoel. Braai die Italiaanse wors in ʼn pan oor matige hitte, dreineer die vet. In ʼn mengbak, geur met knoffelpoeier, Italiaanse kruie en swartpeper. Roer die broodkrummels, halfkoppie spaghettisous, halfkoppie mozarellakaas en die geklitste eier by en meng deeglik. Wanneer die eiervrug afgekoel is, skraap die vlees uit tot 2 cm van die skil af om twee bakkies te vorm. Kap die eierplant rofweg en vou die worsmengsel daarby in. Verdeel die vulsel tussen die eiervrugbakkies, besprinkel oorblywende mozzarella oor en bak tot vulsel stewig is en die kaas begin borrel en goudbruin raak, sowat 25 – 30 minute. Verhit oorblywende sous in ʼn pan en bedien met die gevulde eiervrug.

www.allrecipes.com

“Chopsticks are one of the reasons the Chinese never invented custard.”

– Spike Milligan

Muffins met rabarber en frambose

1 teelepel koeksoda

1 teelepel bakpoeier

2 en ʼn halwe koppie koekmeel

Halwe teelepel sout

1 en ʼn kwart koppie bruinsuiker

halfkoppie sonneblomolie

1 eier

1 teelepel vanielje-essens

1 koppie karringmelk

1 en ʼn halwe koppie rabarber, gekap

Halwe koppie okkerneute of groenamandelneute (pistacchio), gekap

1 eetlepel botter, gesmelt

Derde koppie wit suiker

1 teelepel gemaalde kaneel

16 frambose

Voorverhit die oond tot 175°C. Smeer ʼn 12-holte muffinpan plus vier holtes van ʼn tweede muffinpan met botter. In ʼn medium skottel roer die meel, bakpoeier, koeksoda en sout saam. In ʼn ander skottel, klits die bruinsuiker, olie, eier, vanielje-essens en karringmelk saam met ʼn elektriese klitser tot glad. Giet die mengsel in die droë bestanddele en meng per hand tot ʼn gladde deeg. Roer die rabarber en neute in. Skep die deeg in die muffinpan se holtes tot byna vol. In ʼn klein bakkie, roer die gesmelte botter, wit suiker en kaneel saam en sprinkel ‘n bietjie daarvan oor elke muffin. Druk ʼn framboos in elke muffin. Bak in die oond vir 20 – 25 minute. Laat afkoel op ʼn koelrak vir 10 minute voor jy die muffins loswikkel en uitlig. Smul.

“A fruit is a vegetable with looks and money.”

– P.J. O’Rourke

“Everything you see I owe to spaghetti.”

– Sophia Loren

Kos argief

  • As die eetlus vlamvat!
  • Burger kry sy burger
Lees nou